febiac.be: MOTOROPLEIDINGEN “READY TO RIDE” BEKROOND MET EUROPEES KWALITEITSLABEL

febiac.be: MOTOROPLEIDINGEN “READY TO RIDE” BEKROOND MET EUROPEES KWALITEITSLABEL

febiac.be: MOTOROPLEIDINGEN “READY TO RIDE” BEKROOND MET EUROPEES KWALITEITSLABEL 907 623 European Motorcycle Training Quality Label

Ready to Ride, de voortgezette opleiding voor motorrijders die de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) aanbiedt in samenwerking met 9 Vlaamse opleidingscentra, is bekroond met een Europees kwaliteitslabel voor motoropleidingen. FEBIAC, de Belgische en Luxemburgse automobiel- en tweewielerfederatie, is blij met de erkenning en onderlijnt het belang van voorgezette opleidingen. Het rijden met een motor of scooter vraagt immers specifieke vaardigheden.

Het Europese kwaliteitslabel bekroont trainingsprogramma’s voor motorrijders die in de EU worden aangeboden. Het label is een gemeenschappelijk initiatief van de Europese vereniging van motorfabrikanten (ACEM), de Duitse raad voor Verkeersveiligheid (DVR) en de internationale motorfederatie (FIM) om de kwaliteit van voortgezette motoropleidingen in Europa te verbeteren. Om in aanmerking te komen voor het label moet de opleiding voldoen aan hoge kwaliteitseisen en volledig gericht zijn op de verkeersveiligheid. Het Ready to Ride-programma dat de VSV sinds een aantal jaren aanbiedt in samenwerking met een negental Vlaamse opleidingscentra, voldoet aan die voorwaarden. Jaarlijks volgen in totaal zo’n 450-tal motorrijders een Ready to Ride-opleiding.

Stijn Vancuyck, adviseur gemotoriseerde tweewielers bij FEBIAC wijst op het belang van een goede opleiding van motor- en scooterrijders: “Meer dan bij autorijden vraagt het besturen van een motorfiets specifieke vaardigheden, de juiste reflexen en goede risicoperceptie.”

Wouter De Clercq, projectverantwoordelijke voor Ready to Ride bij de VSV: “We vinden het belangrijk dat motorrijders hun veiligheid in eigen handen nemen. Motorrijden is niet eenvoudig, en op de motor ben je erg kwetsbaar in het verkeer. Daarom is het van essentieel belang dat je je als motorrijder bewust bent van de vele risico’s en de specifieke gevaren voor gemotoriseerde tweewielers herkent. De Ready to Rideveiligheidsopleidingen zijn daarop toegespitst. Om de kwaliteit van de opleidingen te garanderen, moeten de opleidingsverstrekkers en de instructeurs aan hoge vereisten voldoen.”

Antonio Perlot, secretaris-generaal van ACEM: “We zijn blij dat België toetreedt tot het Europese netwerk van hoogwaardige opleidingsaanbieders. Amper 3 jaar na de lancering van het label zijn in totaal 29 motoropleidingsprogramma’s erkend. Motorrijders in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Spanje en Zweden weten nu welke scholen de beste voortgezette opleidingen aanbieden.”

FEBIAC hoopt dat ook de centra voor voortgezette opleidingen in Wallonië en Brussel hun inspanningen voor degelijke opleidingen op peil houden. “Dat Europees kwaliteitslabel behalen is uiteraard geen must,” zegt Stijn Vancuyck, “maar het helpt motorrijders wel om te kiezen voor een opleidingscentrum waarvan ze de zekerheid hebben dat de cursussen volledig op punt staan en heel sterk de focus leggen op verkeersveiligheid.”

Advanced en Master

De Ready to Ride-opleidingen bestaan in twee versies: Advanced en Master. Ready to Ride Advanced is bedoeld als opfrissing van de vaardigheden en staat open voor iedereen met een geldig motorrijbewijs (A, A1 of A2). Ready to Ride Master is een gevorderde opleiding voor motorrijders die eerder al een opleiding Advanced hebben gevolgd. Elke opleiding duurt 8 uur en wordt gegeven in groepjes van maximum vijf deelnemers. Ze bestaat uit een groepsgesprek gevolgd door oefeningen op het terrein en op de openbare weg. Op die manier garandeert de VSV een persoonlijke begeleiding tijdens de training zodat de deelnemers voldoende tips en tricks krijgen om nadien als betere en veiligere motorrijders de weg op te gaan.

Een Ready to Ride-opleiding kost 99 euro en wordt aangeboden bij de volgende opleidingscentra:

  • Centrum Motoropleiding Dirk, Merchtem
  • Centrum voor Motorbeheersing, Tongeren
  • Cobra Travel & Training, Leuven
  • Kortrijkse Rijschool, Kortrijk
  • Motortraining, Zandhoven en Lommel
  • PRiODRIVE, Temse
  • Rijschool Traffix, Meise
  • RinCC, Geel
  • STAM education, Hulshout

Video van de VSV:

https://www.youtube.com/watch?v=XDq4peZmPCs&feature=youtu.be

Meer informatie:

www.readytoride.be

www.motorcycle-training-label.eu